Aflevering 13

De laatste loodjes blijken loodzwaar

13 weken lang mochten we toeschouwer zijn van het wel en wee op de Farm.
Zestien grote onbekenden van elkaar en van het Nederlandse en Belgische publiek. Mannen en vrouwen van jong tot oud, neergestreken op een 19e-eeuwse boerderij aan de voet van de Zwarte Berg in Zuid Afrika. Om daar te overleven met niets meer dan zichzelf en datgene wat ze met elkaar zouden opbouwen.
De vrouwen: Nicolette, Edmonda, Caroline, Bibi, Sofie, Jeannette, Ellen en Mieke.
De mannen: Anthony, Mathieu, Nelson, Matthijs, Bernd, Oscar, Matthijs en Peyman.
Zestien verschillende karakters, waar iedere week na een duel één van zou afvallen.
De namen van de vier finalisten zijn bekend. Sofie, Mieke, Matthijs en Peyman. Trots dat ze het zo lang hebben volgehouden, vastberaden om de strijd om de titel Farmer 2005 aan te gaan wachten ze op het bezoek van Gijs en Evi. De spanning is merkbaar. Peyman, de vorige week nog farmleider en zeker van een plaatsje bij de laatste vier, mag terug naar zijn plekje.
Samen horen ze de plannen aan. Groot is de verbazing als ze horen dat de afgevallen spanleden op visite zullen komen en een feestmaal moeten krijgen! Een boodschappenlijstje wordt gemaakt.
Ook Ranger komt langs. Nee, niet meer bouwen deze week, maar afbreken en opruimen. Als eerste verdwijnen de struisvogels. Van de schitterend gebouwde omheining blijft slechts een stapeltje palen over. De vier overgebleven farmers nemen ieder op eigen wijze stukje bij beetje afscheid van een tijd die ze nooit zullen vergeten.
De volgende morgen als iedereen druk bezig is, staan plots de afgevallen kandidaten voor de deur. Met manden vol lekkers! Het weerzien is hartelijk en wordt gevierd met een gezellige picknick aan de rand van het meer! Bewondering is voor het doorzettingsvermogen van de finalisten en toch ook verbazing over de aanwezigheid van Sofie. Niemand had verwacht dat het verwende stadsmeisje het zo ver zou schoppen. Maar er is nog een verrassing. Een stemronde! De afvallers mogen dmv een stemming bepalen welke van de 4 overgebleven kandidaten direct door mag naar de finale! De stemming is eigenlijk niet eens spannend te noemen. Peyman wint met 7 van de 12 stemmen een definitieve finaleplaats.
Dan is tijd voor het feestmaal. Champagne, zalm, wijn, pizza’s, een prachtige gedekte tafel, alles is aanwezig om er een heerlijk feest van te maken! Verhalen worden verteld, vriendschappen verdiept, de verbroedering groeit.
Het ultieme moment voor nog een stemronde. Deze keer niet voor een finaleplaats, maar voor een afvaller. Na het tellen van de stemmen is het Sofie die de farm moet verlaten. De avond die zo gezellig begon eindigt voor Sofie in een nachtmerrie. Dat juist zij, die zo’n enorme groei had laten zien, nu zonder er voor te kunnen strijden de farm moest verlaten was een heel hard gelag.
‘The day after the night before’ is de kater enorm. Sofie is weg, de rommel staat er nog en er moet gewerkt worden.
Dan komt Ranger voor de laatste maal langs.
Matthijs, Peyman en Mieke krijgen ieder een echte ‘farmershoed’ op ’t hoofd. Ranger feliciteert hen met hun prestatie en zal de laatste 3 terugzien in de Arena.
Het eerste duel, om de tweede finaleplaats, is tussen Matthijs en Mieke. Het spel is een oude bekende, nl. met je hand boven je hoofd een touw wat verbonden is aan een kist tomaten vasthouden. Zodra je je arm laat zakken, word je onder de tomaten bedolven. Het is Matthijs die deze proef uiteindelijk wint en in de finale tegenover Peyman zal staan.
De twee vrienden brengen hun laatste nacht en dag door op de farm. Praten, zwemmen, relaxen, schrijven, gitaarspelen, samen nemen ze afscheid om later in de Arena tegenover elkaar uit te maken wie uiteindelijk de ultieme winnaar zal zijn.
De finale zal bestaan uit maximaal 3 proeven waarvan de winnaar er 2 op zijn naam moet brengen.
De eerste proef is ook een oude bekende. Verbonden door een touw en vastgebonden aan een paal staan de mannen tegenover elkaar. De winnaar is degene die het eerst 3 hoefijzers weet te pakken en in een bak weet te leggen. Peyman is bang zijn vriend Matthijs te bezeren en juist deze voorzichtigheid komt hem duur te staan, want Matthijs wint de proef.
Bij de tweede proef moeten beiden klinknagels in een biels slaan. Peyman zet alles op alles en weet deze proef te winnen. Een enorme ontlading laat zien hoe blij hij met deze overwinning is.
Ook de laatste proef is een bekende. Aan armen en benen hangen de vrienden aan een balk. Als na ruim een uur Peyman de balk loslaat is de winnaar bekend. Matthijs ‘the king of the ring’ wint na 13 weken de titel Farmer 2005.