Aflevering 9

Post, diefstal en plunderingen

Na het vertrek van Jeanette moeten de farmers verder. Het is tijd voor een nieuwe farmleider. In de afscheidsbrief van Jeanette staat dat ze genoten heeft van het leven op de farm. Door het kiezen van de nieuwe farmleider wil ze nog één keer iets van zich laten horen. Ze kiest tot ieders verbijstering daarom ook voor Sofie als farmleider. Sofie is verbaasd maar gaat de taak met een goed gevoel tegemoet. De rest van de farmers zijn redelijk geschrokken van de keuze, maar accepteren het als nog.
Nadat Gijs en Evi weg zijn wordt er besloten om te wachten op Ranger voor de opdracht. Sofie wil als farmleider gaan werken met een linker en rechterhand methode. Ze vraagt daarom aan Bernd of hij haar linkerhand wil zijn en aan Mieke of zij haar rechterhand wil zijn. Ze stemmen niet in omdat ze liever afwachten wat Ranger voor een opdracht in gedachten heeft. intussen loopt de ruzie tussen Peyman en Sofie ook nog steeds. Ze hebben beide geen zin om met elkaar te praten en proberen elkaar zoveel mogelijk te negeren en te vermijden.
Wanneer Ranger verschijnt voor de opdracht heeft hij iets meegenomen. Een mand met groente en fruit. Deze groente en fruit hebben ze in ruil gekregen voor de bijna kilo boter die de farmers hadden gemaakt. De opdracht van deze week is dat de farmers naar een andere boerderij gaan om echte landbouwproducten te gaan verbouwen. Als beloning krijgen ze post van thuis, maar dan moet de opdracht wel gelukt zijn. De farmers zijn er zo van onder de indruk dat ze er allemaal de mouwen voor opstropen om de opdracht te laten slagen.
Bernd heeft nog steeds enige gevoelens voor Bibi. Bibi daarin tegen heeft totaal geen liefdes gevoelens voor Bernd. Wanneer alle farmers aan tafel zitten brengt Sofie naar voren dat ze het lastig vind om een keuze te maken voor de mensen die de brieven krijgen. Manu en Bibi geven aan dat ze het niet belangrijk vinden om post van thuis te krijgen omdat ze daar geen behoefte aan hebben.
De volgende morgen worden de farmers vroeg opgehaald voor de opdracht. Wanneer ze aangekomen zijn bij Ranger, legt hij ze uit dat de farmers op het uienveld de uien moet oogsten. Er moet gewerkt worden in groepjes van 2 en aan het einde van de dag moet het hele veld geoogst zijn. Tijdens het oogsten van de uien wordt er veel gesproken over de keuze van de eerste dualist. Peyman is nog steeds overtuigd dat hij de eerste dualist wordt.
Halverwege de dag komen Gijs en Evi om te vragen wie Sofie gaat kiezen als eerste dualist. Sofie maakt een persoonlijke keuze, ze kiest Peyman. Het is Peyman geworden omdat ze de meningsverschillen met hem zat is en een gezellige sfeer in de groep wil. Peyman had het verwacht en is klaar voor de strijd, al moet hij de volgende dag nog wel de tweede dualist kiezen. Vlak nadat Gijs en Evi vertrokken zijn komt Ranger langs. Hij komt voor een tussentijdse controle bij het oogsten. Volgens hem wordt er hard gewerkt maar wel te langzaam. De farmers besluiten daarom om nog harder te gaan werken.
Aan het einde van de dag slaan de farmers een zucht van verlichting, ze zijn klaar met het oogsten. Opnieuw komt Ranger langs om het geheel te beoordelen. Na wat rond te hebben gekeken geeft Ranger aan dat hij meer dan tevreden is en dat de opdracht dus geslaagd is. De farmers vertrekken met het idee dat ze de volgende dag post krijgen tevreden terug naar de farm.
S`morgens vroeg is Ranger er weer. Hij komt het varken halen dat geslacht moet worden. De farmers hebben onderling besloten dat het tijd is voor een stukje vlees. Normaal gebeurd het slachten op de farm zelf maar in Zuid-Afrika is het volgens Ranger normaal dat het slachten van varkens in een slachthuis gebeurd. De farmers kiezen moeder-varken om te slachten. Wanneer het dode varken ongevileerd terug komt op de farm beginnen Bernd en Mieke aan het fileren van het beest.
In de loop van de middag komen Gijs en Evi langs voor het uitdelen van de beloning. Iedereen krijgt een brief, behalve Manu. Hij heeft ervoor gekozen geen brief te nemen omdat hij er totaal geen behoefte aan heeft in tegenstelling tot zijn medefarmers. Nadat iedereen de brieven gelezen heeft heeft Evi nog een verassing voor Sofie. Omdat ze het zo moeilijk heeft gehad mag ze uit het gesloten voorraad kastje een stuk chocolade pakken. Wanneer Sofie terugkomt met de chocolade blijkt dat er helemaal geen chocolade inzit. De farmers hebben het voorraad kastje open gebroken en de complete inhoud van het kastje opgegeten. Gijs vindt het in tegenstelling tot de farmers niet zo grappig en geeft aan dat er een sanctie zal volgen op deze actie.
Gijs en Evi vinden het ook weer tijd voor de keuze van de tweede dualist. Peyman wordt er bijgeroepen en hem wordt verzocht de tweede dualist aan te wijzen. Peyman kiest voor Bibi. Peyman geeft aan dat hij zijn keuze ook persoonlijk gemaakt heeft. Hij had liever tegen Sofie gestreden maar omdat ze farmleider is moet hij een ander kiezen, daarom viel de keuze op Bibi. Bibi had het wel verwacht en is klaar voor de strijd. Voordat de twee dualisten worden gescheiden krijgen ze nog een persoonlijke verzorger. Matthijs verzorgt Peyman en Ellen verzorgd Bibi.
De aanzit

Voor aanvang van de aanzit komt Ranger langs. Hij komt de sanctie uitvoeren die de groep is opgelegd. De kippen en de koeien neemt hij in beslag. Dit betekend dus dat de farmers geen eieren en geen melkproducten meer hebben.
Het is tijd voor de aanzit. Sofie als farmleider werd door de groep als een verassing gezien, Evi vraagt aan Bernd wat hij er nou eigenlijk van vind. Bernd geeft aan dat hij het niet had verwacht en dat hij de keuze als een laatste stuiptrekking van Jeanette ziet. Evi rakelt ook de liefde van Bernd voor Bibi even op. Bernd geeft aan dat hij haar gewoon een heel leuke meid vindt. De sanctie is de groep niet meegevallen. Geen eieren en melkproducten meer wordt nu nog als een grap gezien maar later zullen ze daar wel de gevolgen van merken.
Na de aanzit, gaan Evi en Gijs op bezoek bij de dualisten. Evi die naar Bibi is gegaan vraagt aan Bibi wat zij denkt van de liefde voor haar van Bernd. Bibi geeft aan dat hij hem een hele leuke gozer vind maar niet om verliefd op te worden. Het duel ziet Bibi als een zware opgave maar ze is er klaar voor. Gijs vraagt aan Peyman waarom hij zo enorm gebrand is. Peyman geeft aan dat hij per se wil winnen om in het volgende duel Sofie te verslaan.
Het duel

Bibi had de keuze uit drie categorieën, Behendigheid, techniek en vermogen. Ze kiest voor vermogen omdat ze bang is dat ze anders de andere twee opdrachten gaat verliezen. Wanneer de overige farmers plaatsgenomen hebben op de tribune betreden ook de twee dualisten het strijdtoneel. De opdracht die ze deze keer krijgen is exact dezelfde als degene die Matthijs eerder uitvocht met Nelson. Zo snel mogelijk vijf spijkers die tussen je hand in staan het blok inslaan. De verf die op de spijkers zit mag niet meer zichtbaar zijn.
Het duel start en Peyman slaat als een haas de vijf spijkers in het blok. Bibi die pas 1 spijker in het blok heeft had totaal niet door dat Peyman zo snel was. Evi controleert het blok en geeft aan dat Peyman gewonnen heeft. Bibi zag toen ze de opdracht zag al tegen de opdracht op omdat ze weet dat Peyman enorm sterk is met de hamer. Bibi verlaat voldaan de farm, ze beseft dat ze totaal geen kans gehad heeft in dit duel.
Als laatste daad mag ook Bibi een afscheidsbrief schrijven. Wat staat er in? Wie wordt de nieuwe farmleider? Komt het goed tussen Sofie en Peyman?
Stay Tuned...