Aflevering 3

Jou sjpan maak dikwels rusjie, Osjcar

Na het vertrek van Edmonda is de sfeer in de groep slecht. De keuze voor de farmleider is opnieuw gevallen op Oscar, waar de groep niet blij mee is. Peyman stelt voor een stemronde te houden. Iedereen wil een andere farmleider, als reden noemen ze de sfeer die slecht is.
Ze vinden Oscar te zakelijk en hij gedraagt zich niet eerlijk tegenover de andere farmers. Oscar zelf snapt niet wat hij fout doet, hij legt het probleem bij de groep, die zich niet volwassen gedraagt.
De volgende dag komt Ranger controleren. Hij denkt dat het wel goed zit met het span. Er wordt geregeld dat er de volgende ochtend een struisvogel wordt geslacht. Ranger komt ook met het nieuws dat er nieuwe dieren komen, en dus moet er een nieuw hok gebouwd worden. Als ze beginnen is het erg heet, dus de farmers zoeken de koelte op. Ondertussen bouwt Oscar gewoon door aan het hok. Hij wil het graag afkrijgen. De farmers denken dat Oscar alleen doorbouwt om medelijden te wekken.
Bernd heeft erg veel zin in het slachten van de struisvogel. Maar omdat in Zuid-Afrika de regel er is dat het door goede slachters wordt uitgevoerd, komen er professionele slachters. Als ze klaar zijn, stort de groep zich op de struisvogel om het kaal te plukken. De vegetariërs willen absoluut niet aanwezig zijn bij de slacht, en eten dan ook ’s avonds weer sla, terwijl de anderen genieten van het struisvogelvlees.
’s Avonds heeft de groep het zwaar. Nu pas beseffen ze hoe het is om altijd honger te hebben.

Een aantal farmers gaat proberen de ezels te temmen. Caroline probeert zelfs even op de ezel te rijden. Ze is een ervaren amazone, maar valt toch van de ezel al. De groep ziet dat Nelson het zwaar heeft. Hij heeft erge last van heimwee en wil, volgens hen, zo snel mogelijk naar huis.
Het hok is af. Ranger komt langs om het te controleren. Hij keurt het goed, er zijn wel wat kleine foutjes, maar daar valt mee te leven. De beloning is 3 koeien. De groep wacht op de tweede beloning. Gijs en Evi komen hem brengen. Het is een chocoladetaart. De groep is dolblij. Maar dan verteld Gijs dat er nog een beloning is, ze krijgen ook een zak koffiebonen en een maler, zodat ze koffie kunnen maken. De taart wordt al snel aangesneden en iedereen geniet van koffie met taart. De sfeer is eventjes heel goed.
Matthijs moet de 2e duellist aanwijzen. Dat wordt Nelson, omdat hij het minst doet en volgens hem naar huis wil. Nelson mag de categorie kiezen, waarin ze gaan duelleren, de keuzemogelijkheden zijn ‘tegenwicht’, ‘behendigheid’ en ‘zwaartekracht’. Oscar moet de verzorgers van de duellisten aanwijzen. Dat wordt Bibi voor Nelson en Peyman voor Matthijs.
Matthijs en Nelson zijn beide erg zelfverzekerd en schatten hun winnaarskans hoog in.
Nelson vertelt dat hij helemaal niet naar huis wil, in tegenstelling tot wat de rest denkt. Nelson is een beetje teleurgesteld in Matthijs. Matthijs vertelt ook nog dat hij het niet vreselijk zou vinden te verliezen.
De aanzit:
Oscar denkt dat het sfeerprobleem er aan lag dat er minder vertrouwen in hem was. Ellen daarentegen zegt dat er helemaal geen vertrouwen meer is. Manu, die farmleider was in de 1e week, zegt dat deze week zowieso moeilijk was, door de honger, en ook door de gestolen spullen.
HET DUEL:
Nelson heeft voor de categorie behendigheid gekozen. Als voorbereiding worden hun handen met leren riemen aan een blok met spijkers vastgemaakt. De spijkers, die tussen hun vingers zitten, zijn voor een deel geverfd. Het geverfde deel moeten ze zo snel mogelijk in het blok slaan, zodat het niet meer te zien is.
In het begin lijkt het erop dat Matthijs gaat winnen, wat ook zo is. Nelson moet de farm verlaten. Hij verteld dat Matthijs de terechte winnaar is en ziet er niet erg tegenop te vertrekken.