Aflevering 8

Ladies First

Na het vertrek van Farm Oudste Mathieu, is het tijd voor een nieuwe Farmleider. Mathieu kiest in zijn afscheidsbrief voor Bernd. Bernd kiest voor een nieuwe aanpak, De Farmers hard aanpakken maar wel correct. Bibi hoopt absoluut niet dat Bernd te serieus wordt. Ellen vindt Bernd echter een natuurmens en een echte boer. Bernd zal als farmleider alles op alles zetten om de opdracht binnen te slepen, en de beloning te verdienen. Jeanette geeft Bernd een kans volgens haar heeft hij het leiderschap best inzich.
De volgende morgen komt Ranger langs samen met een Taxateur. De taxateur is meegekomen om de waarde van de Farm te bepalen. Bernd geeft als farmleider een vakkundige rondleiding door de Farm. Nadat de Taxateur alles heeft bekeken, schrijft hij een bedrag op. Dit bedrag is de waarde van de Farm nu. De farmers moeten binnen twee dagen de Farm meer waarde geven. Ranger geeft aan dat hij over twee dagen met een andere taxateur langs komt om de waarde nogmaals te bepalen.
Gijs en Evi zijn inmiddels ook aangekomen op de Farm en vragen aan Bernd wie als 1ste duellist wordt aangewezen. Bernd verteld aan Gijs dat het een persoonlijke keuze is en zijn keuze valt geheel op Jeanette. Mieke is verbaasd dat hij voor Jeanette gekozen heeft maar, Jeanette voelde het al aankomen. Jeanette was namelijk in de ochtend door Bernd op de hoogte gesteld. Zo legt ze uit aan de groep. Jeanette geeft ook aan dat ze voor de 2e duellist ook een hele onlogische keuze gaat maken.
Sofie heeft het nog steeds moeilijk op de Farm. Ze kan thuis zichzelf zijn maar op de Farm, vindt ze dat heel moeilijk. De volgende morgen is er een onaangename verassing voor de Farmers de hokken liggen op de grond en de ezels zijn weer ontsnapt. Ellen ontfermt zich in de tussentijd over Sofie ze helpt haar met pannenkoeken bakken. Sofie verteld dat ze dit zo leuk vind dat ze het voortaan ieder dag wil doen. Jeanette verteld tijdens het koken in vertrouwen aan Sofie wie ze aanduidt als 2e duellist.
De volgende morgen komt de nieuwe taxateur langs, samen met Ranger. De Farmers leggen de laatste spullen op de plek zodat alles net op tijd af is. Ellen legt aan de taxateur uit wat het altaartje inhoudt. Ranger is onder de indruk. Ranger controleert samen met de Taxateur de rest van de Farm. Na de inspectie legt Ranger uit dat de opdracht geslaagd is als de farm een meer waarde van 10.000 rand heeft ten opzichte van twee dagen geleden. De eerste taxateur schatte de waarde op 220 duizend rand, de tweede taxateur vindt de Farm nu 231 duizend rand waard. De opdracht is dus geslaagd.
Evi en Gijs vertellen dat de Farmers moeten wachten tot zonsondergang op hun beloning. Maar Bernd moet al eerder meekomen met Gijs en Evi. Bij het meer staat een hele mooie tafel en een minder mooie tafel. Bernd moet bepalen wie aan welke tafel komt te zitten. De zonsondergang is aangebroken en de rest van het span komt aan bij het meer. Iedereen gaat zitten aan de tafel, op de plek waar ze moeten zitten volgens Bernd. Degene die aan de luxe tafel zitten krijgen voedzame etenssoorten. De degene die aan de minder luxetafel zitten krijgen simpelweg een slap soepje. Evi verteld er nog wel even bij dat ze niet van tafel af mogen en niet mogen delen met de andere tafel, dus geen uitwisseling. Er mag ook niks mee terug worden genomen naar de farm. Aan de luxe tafel genieten, Bernd, Matthijs, Peyman, Bibi en Sofie van het heerlijke eten. Ellen, Jeanette, Manu en Mieke moeten het doen met minder.
Nadat ze klaar zijn met eten komen Gijs en Evi terug, ze vertellen dat Jeanette de 2e duellist moet aanwijzen. Jeanette maakt het spannend door eerst allerlei mensen te noemen die ze niet kiest, uiteindelijk geeft ze dan aan dat het Manu wordt waar ze tegen gaat strijden in het duel. Manu krijgt 3 enveloppen mee waaruit hij moet gaan kiezen voor het duel, Uithoudingsvermogen, Zwaartekracht of Wilskracht. Met een knorrig gevoel gaat de rest van het span terug naar De Farm. Jeanette en Manu worden afgezonderd van de groep, hun verzorgers zullen Sofie en Peyman zijn.
De volgende morgen neemt Bernd de Ochtendtaken over van Jeanette en Manu. Jeanette is ook vroeg uit de veren, en besluit dat ze vandaag lekker niets gaat doen. Mieke die de het koken van Jeanette overneemt, staat midden in een conflict die ontstaat bij het verdelen van het eten voor de duellisten. Sofie duwt het bord voor Manu in Peyman's handen en zegt daar "hier" bij. Dat valt niet in de goede aarde bij Peyman. Peyman is zo kwaad dat hij sofie met allerlei woorden beledigd. Sofie gaat naar Mieke om haar verhaal te doen. Mieke daarin tegen zegt tegen Sofie dat ze zichzelf niet tot het niveau moet verlagen dat Peyman nu heeft, en ze zich kalm moet houden. Sofie brengt nadat de gemoederen een beetje zijn bedaard het eten naar Jeanette toe. Jeanette maakt een briefje voor Sofie, Ze heeft wat spullen nodig omdat er veel splinters in haar handen zitten.
De aanzit

Gijs en Evi komen langs bij de overgebleven Farmers om te praten over de afgelopen week met Bernd als farmleider. Ze bespreken met de groep zonder de twee Duellisten de afgelopen week. De opdracht wordt geŽvalueerd en de ruzie tussen Peyman en Sofie wordt besproken. Na de aanzit gaat Evi naar Manu toe, en Gijs bezoekt Jeanette. Manu legt aan Evi uit dat hij zichzelf is en niet graag over lijken wil gaan om het duel te winnen van Jeanette. Manu snapt zijn nominatie niet en wil Jeanette daarom op haar plaats zetten tijdens het duel. Gijs praat met Jeanette, ze vertelt dat ze van Manu gaat winnen omdat, ze een stokje wil steken, voor het feit dat de mannen de vrouwen eruit willen werken. Zij wil de mannen er graag uit hebben, en is gebrand op een overwinning in het duel met Manu.
Het Duel

Manu heeft voor het Duel de enveloppe Wilskracht gekozen. Wanneer de 7 andere farmers op de tribune hebben plaatsgenomen, Vraagt Evi aan Bernd wie er moet winnen. Bernd vindt dat de sterkste en de beste van de twee het duel mag winnen. De tijd is dan echt aangebroken voor het duel. Gijs en Evi leggen de spelregels uit, De deelnemers moeten een touw vast houden met een hand. Als ze dit touw goed genoeg vasthouden blijft de deksel met de box waarin tomaten zitten gesloten. Laten ze het touw los, of trekken ze hun hand naar beneden dan valt het luik open en krijgen ze tomaten op hun hoofd.
Het gaat een tijd gelijk op, maar dan lijkt het erop dat Manu het duel verliest, omdat de tomaten beginnen te lekken en zijn luik langzaam open gaat. Na 48 minuten is het plots afgelopen Jeanette is degene die het touw los moet laten. Ze had geen grip meer en voelde het touw niet meer. Manu heeft zelfs last van een verkrampte arm. Jeanette vat het sportief op groet de andere farmers. Ze schrijft nadat ze haar zpullen gepakt heeft een afscheidsbrief als laatste daad. Wie duidt zij aan als volgende farmleider? Wordt het een man of toch een vrouw?