Aflevering 1

Het nostalgische buitenleven

Ergens in the middle of nowhere in het hart van Zuid-Afrika onderaan de Zwarte Berg ligt de farm waar sinds 1900 de tijd stil is blijven staan, afgesloten van iedere vorm van beschaving. Geen electriciteit, gas of stromend water, geen zachte matrassen en lekkere bedden, geen toilet en 3 laags toiletpapier, maar houten brikken en een potje voor de nacht. Dit is het strijdtoneel van de 16 farmers die hier de komende 13 weken zullen werken, wonen en strijden.
Een roestig oud spoor is de enige weg die naar de farm leidt; als zelfs dit spoor stopt en de reis per helicopter voortgezet wordt, stralen de gezichten van de kandidaten met de minuut meer. De aanblik op dit schitterende landschap en al het wild wat daar leeft sterkt hun enthousiasme. Tenslotte landen ze op een heuvel waar Gijs en Evi staan te wachten. Het laatste stukje doen ze te voet.
Als de 16 Belgen en Nederlanders die zich aangemeld hadden voor de Farm één moment gedacht hebben dat ze hier een relaxte vakantie in een oord a la Robinson zouden gaan hebben dan moet dat moment direct na aankomst vervlogen zijn.
De Farm, die in een ogenschijnlijk onvruchtbaar stukje Zuid-Afrika ligt, ligt er een beetje troosteloos bij. De ware romanticus ziet direct de schoonheid en charme in van de eenvoud, maar hoe lang blijft die eenvoud schoonheid als de nachten koud zijn en de bedden hard.
De 16 kandidaten zijn een mix van Belgen en Nederlanders variërend in leeftijd, achtergrond en ervaring. Maar wat al snel duidelijk is,is dat ze allen een sterk karakter hebben. Nadat iedereen wat aangerommeld heeft, en de omgeving heeft verkend neemt Anthony het voortouw. Ranger, die de groep gaat begeleiden en hen opdrachten gaat geven, heeft verteld dat er aardvarkens zitten. De moestuin moet daarvoor beschermd worden dus Anthony stelt wachten in voor de eerste nacht en iedereen gaat akkoord.
De volgende ochtend neemt Manu dit initiatief over, en als Gijs en Evi die ochtend langskomen om democratisch een nieuwe leider te gaan kiezen, wint Manu dit leiderschap met 5 van de 16 stemmen. Hij neemt plaats aan het hoofd van de tafel en is deze week verantwoordelijk voor het contact en een goede verstandshouding met Ranger. Eén van de privileges van het leiderschap is een aparte slaapkamer met een echt bed terwijl de anderen op stro slapen en met zijn allen op zaal.
Voor de eerste opdracht moeten 2 hokken gebouwd worden, een grote en een kleinere; deze moeten stevig genoeg zijn om grote dieren in te huisvesten. Als de hokken goed zijn krijgen ze dieren en een beloning. Maar het werk valt tegen, midden op de dag is het erg heet en de helft van de groep vindt het belangrijk om voor fatsoenlijke slaapplaatsen te zorgen. Als Manu het midden op de dag te warm vind worden besluit hij te gaan rusten in zijn slaapkamer terwijl de rest doorwerkt. De vrouwen besluiten verkoeling te zoeken in het meer, maar daar komen ze heel snel op terug als deze vol blijkt te zitten met bloedzuigers.
Als Gijs en Evi die avond weer langskomen willen ze van Manu horen wie hij wil zien als eerste duellist. Hij stemt op Anthony met als reden dat hij sterk is en een zwakkere persoon zal kiezen om tegen te strijden.
Ondertussen ligt het leiderschap van Manu onder vuur, er rijzen meer en meer twijfels en men had liever Oscar als leider gezien. Terwijl de frustraties toenemen wordt het weer ook grimmiger en niet veel later barst de bui los. De slaapzaal staat blank en dit wordt Manu persoonlijk aangerekend.
Als Ranger later de omheiningen komt keuren krijgt Manu nogmaals de wind van voren. De eerste omheining staat ten eerste al niet op de juiste plaats en blijkt ook niet stevig te zijn. De tweede kan zijn goedkeuring wel wegdragen en hiervoor krijgen ze een aantal struisvogels.
Maar de opdracht is niet geslaagd en Ranger neemt de beloning, kaas en wijn, maar wat graag zelf aan.
Die avond kiest Anthony Oscar als tegenstander, gebaseerd op gevoel. Hij kiest diegene die hem op het persoonlijke vlak het minst ligt.
Oscar mag het duel bepalen door te kiezen uit 3 categorieën; behendigheid, kennis en kracht.
Om zich goed voor te bereiden op het duel worden Oscar en Anthony gescheiden van de groep en elkaar; ze slapen die nacht in kleine hutjes in het veld. Als de anderen hen die avond hun laatste maaltijd komen brengen krijgt Oscar een briefje toegeschoven van Sofie.
Terwijl de twee duellisten die avond in eenzaamheid hun dagen op de farm overdenken vieren de anderen een feestje met Matthijs die 21 is geworden.
Het Duel
Als Oscar en Anthony in de arena staan en de rest van de farmers zich verzameld heeft op de tribune kan het duel beginnen. Oscar heeft gekozen voor kennis. De vragen gaan over zijn medekandidaten. Slimme zet, Oscar ligt goed in de groep en kan het ogenschijnlijk met iedereen wel goed vinden. Diegene die het eerst 5 vragen goed heeft wint, de verliezer moet direct weg.
Oscar begint goed. De eerste drie vragen zijn voor hem en heeft ze goed. Anthony gokt de vierde maar gokt fout. Zijn punt gaat naar Oscar. 4-0
De volgende heeft Anthony wel goed en als Oscar dan een fout maakt staat het 4-2
Anthony gokt voor een laatste maal en gokt wederom fout. Zijn laatste kostbare punt gaat naar Oscar en Anthony moet direct weg.
In zijn laatste testament bedankt hij de groep en mag voor het laatst zijn beslissende stem laten horen. Hij kiest de nieuwe leider.. Maar wie dat is is voorlopig nog even afwachten