Aflevering 12

Projectie en verdringing!


De overgebleven farmers mijmeren over wat ze allemaal met het geld zouden kunnen doen nu de finale zo dichtbij is. Peyman droomt erover om iets voor zijn ouders te kunnen doen, Sofie wil het geld gaan gebruiken om een appartementje te kopen en Matthijs gaat het geld gebruiken om een groot feest te geven. Eén van de farmers, Manu, is echter helemaal niet bezig met het geld.

Gijs en Evi roepen de groep bij elkaar om het testament van Ellen te bespreken. Onder de aanhef van het oubollige ‘er is een tied van komen en er is een tied van gaan’ neemt Ellen afscheid van de club en onder het motto ‘ieder volk krijgt de leider die het verdient’ wijst ze Peyman aan als nieuwe leider.
We zijn terug bij Manu, die aan Sofie uitlegt dat hij zo mager is geworden dat hij binnenkort door het sleutelgat naar binnen kan. Hij is in vrij korte tijd behoorlijk verzwakt; het harde werk van de afgelopen maanden lijkt hem op te breken. Eenmaal aan tafel met de andere farmleden besluit Mieke dat dit wel het moment is om Manu even aan te pakken. Ze beschuldigd hem van het spelen van achterbakse spelletjes. Manu hoort de beschuldigingen aan en weerlegt ze kalm. Hij vraagt de anderen wie zijn opmerkingen over Mieke uit het verband heeft getrokken en ze door heeft gespeeld. Het blijkt Sofie te zijn, die zich hier achteraf wel een beetje over schaamt. Wie zei hier dat Sofie niets doet op de Farm?  Manu besluit de medefarmers vervolgens een kijkje te gunnen in zijn psyche en manier van denken. Ze zijn onder de indruk en zien nu in dat ze hem compleet verkeerd hebben ingeschat. Het verwijt dat Manu een tactisch spelletje speelt blijkt niets anders dan een fiks staaltje projecteren van de overige farmleden. Gelukkig volgt er in besloten kring snel een soort heiligverklaring. Dat Peyman vervolgens Manu onderuit haalt door hem te nomineren voor het duel maakt het martelaarschap van St Manu alleen maar groter.  Iemand met meer principes (en zoals Bernd het zou omschrijven ‘met meer kloten’) zou in zijn positie natuurlijk gewoon Sofie hebben genomineerd. Best handig, zo’n gebrek aan korte-termijngeheugen. Of is het de (in drie maanden) aangeleerde boerenslimheid van Peyman en vermoedt hij dat hij in de finale van Sofie minder te vrezen zal hebben?
Dan komt Ranger het terrein op. Hij feliciteert Peyman met zijn leiderschap en lijkt oprecht verheugd. De nieuwe opdracht vereist namelijk veel daadkracht en daar is Peyman wel de aangewezen persoon voor. Ze moeten een houten logo van de Farm maken; 4 meter hoog, en deze op de berg plaatsen. Een loodzware opdracht dus. Peyman en Matthijs besluiten de route bergop te verkennen en komen ontredderd terug. Er is geen breed geplaveid pad, alleen iets smals en doornigs; het wordt slepen door het struikgewas bij een temperatuur van 45 graden. Om wat aan te sterken voor deze opdracht wordt een kalkoen geslacht. (Opvallend dat Sofie deze hardnekkig een kip blijft noemen) Toch ziet het er naar uit dat Manu te zwak is om actief mee te werken aan de opdracht.
Het door Sofie ontworpen logo wordt door de overige farmleden met veel moeite de heuvel op gesjouwd. Ranger bekijkt het tafereel vanuit de lucht en krijgt een brok in zijn keel. Hij vindt het helemaal geweldig. Eenmaal op de Farm bevalt ook het zij-aanzicht zo goed dat hij de opdracht als geslaagd beoordeeld. De beloning is een kist met pizza-ingrediënten en een dikke knuffel van Ranger, die zijn imago van meedogenloos keurmeester even laat vallen. (Even vind ik het jammer dat Bernd er niet meer is; men is nieuwsgierig hoe hij de liefkozingen van Ranger opgevat zou hebben).
Dan is het tijd voor Manu om de andere duellist bekend te maken. Het is een lastige beslissing; hij kiest niet alleen een duellist maar eigenlijk kiest hij ook drie finalisten. Dat is dan ook zijn uitgangspunt. Manu besluit dat hij Sofie, Matthijs en Peyman in de finale wil zien. Zij hebben immers in hun leven nog niet bereikt wat Mieke en hijzelf wel bereikt hebben. Een nogal dubieus argument. Twee finalisten waren op de Farm toch elf weken lang niets van nut. Vooral Matthijs bleek iemand die graag rust in het gras dat hij ergens over laat groeien. En dat de derde finalist zijn emotionele onvermogen nogal grof op iedereen (en met name Sofie) heeft lopen botvieren is Manu ook even vergeten. De enige die gedurende de hele serie een constante en belangrijke bijdrage heeft geleverd moet zich nu nog even in het duel bewijzen. Mieke probeert hem te begrijpen, maar vindt het toch moeilijk. Het spel draait immers om wat je op de Farm presteert en niet hoe je leven voor de Farm eruit zag. Met zijn keuze voor Mieke bewijst Manu ongewild dat de Farm toch om het geld gaat.
“Je hebt gekozen voor techniek. Ieder nadeel heeft zijn voordeel. Ook in dit duel kun je het met de juiste tactiek lang volhouden. Hou je maar stevig vast aan dit idee”. Het wordt dus weer balk hangen. Een favoriet is er niet. Manu is dan wel uitgewoond, maar Mieke is nog herstellende van een zonnesteek. In het begin heeft Mieke het moeilijk, ze lijkt zelfs al vrij vlot van de balk te glippen terwijl Manu ogenschijnlijk stabiel hangt. Schijn bedriegt echter. Mieke herpakt zich en Manu krijgt last van zijn armen. Hij moet het opgeven. Als vierde voegt Mieke zich bij de finalisten en Manu draagt zijn verlies waardig. Sofie, Matthijs, Peyman en Mieke spelen dus de finale.