Aflevering 10

Breien, dueleren en uitvallen

Na het duel van de vorige keer is Peyman natuurlijk erg opgelucht en blij dat hij heeft gewonnen. Bernd mist Bibi nu al, maar Peyman vind het gewoon dom dat Bernd zoveel voelde voor Bibi, terwijl zij niks in hem zag. Omdat vorige week de koeien en kippen van de boerderij zijn afgehaald, moet iedereen nu zuinig zijn met eten. Het wordt zelfs zo erg dat het voor sommigen haast een obsessie word, vooral voor Matthijs. Maar het is eerst tijd om de nieuwe farmleider te benoemen en dan zien ze wel weer verder met het eten en hun andere zorgen. Mieke hoopt dat ze de nieuwe farmleider wordt, want ze wil erg graag. Maar in de brief van Bibi staat de naam van de nieuwe farmleider: Ellen. Verder schrijft ze nog dat ze een erg plezierige en leuke tijd in de farm heeft gehad en dat de farmers nog moeten blijven genieten van alle dieren (of die er nog van over zijn) en het mooie landschap om ze heen. Ellen benoemde eerst de farm nog tot een Love Farm, nu wordt het een Animal Farm. En dat past helemaal bij de nieuwe opdracht.
De nieuwe opdracht is namelijk het maken van een vlag. Dat lijkt simpel, maar er moeten veel voorbereidingen getroffen worden. Ze beginnen namelijk met het scheren van de Angoraschapen. Ellen mag omdat ze farmleider is, proberen om als eerste een schaap te scheren en dat valt nog niet mee. Maar na een tijdje gaat het best goed. De vrouwen vinden dit een leuke opdracht, omdat je eerst van die mannenopdrachten had, maar nu gaat het meer de vrouwelijke kant op. Bernd vind de opdracht helemaal niks en hij vind het een opdracht voor bejaarden.
Sofie praat tijdens haar werk, het wassen van de wol, met Manu. Ze hebben het over het conflict tussen Sofie en Peyman. Manu vind Peyman een beetje kinderachtig, maar van de andere kant kan hij hem ook wel weer begrijpen, omdat hij al zoveel heeft meegemaakt. Sofie besluit om op Peyman af te stappen en het uit te gaan praten. Sofie geeft aan dat ze het erg vervelend vind dat Peyman altijd zo luidruchtig is, snel van stemming wisselt en ook dat hij nogal snel aangebrand is en overal zo fel op reageert. Peyman is niet blij met de manier waarop Sofie kijkt, waar ze niks aan kan doen, en ook hoe zij reageert op Peyman. Ze besluiten dat ze elkaar gewoon niet liggen en hun karakters gewoon botsen, maar ze kunnen nu in ieder geval weer op een normale manier met elkaar omgaan.
Peyman zou eigenlijk bij het bouwen van de primitieve droger hulp krijgen van Matthijs maar die ligt te luieren bij het meer. Bernd, Manu en Mieke leveren kritiek op hem. Er lijkt een nieuwe zondebok gevonden.Farmleidster Ellen vind het helemaal niks dat er altijd overal maar een zondebok moet zijn en gaat naar Matthijs toe. Ze vraagt hem of hij aan het werk gaat, want er moet nog veel gebeuren Nadat er een woldroog systeem is gebouwd maken Peyman en Bernd het eten klaar, ze maken de voorlopig laatste vleesmaaltijd klaar. Er wordt besloten dat de suiker gerantsoeneerd word, voor iedereen die een halve schep pakt word er een streepje gezet. Een kinderachtige, maar effectieve manier dus.
De wol is droog en de farmers wachten op nieuwe instructies van Ranger. Hij heeft Sarah meegenomen, zij laat de farmers zien hoe ze met een spinnenwiel om moeten gaan en er worden instructies gegeven over het kleuren van de wol. De vlag moet namelijk een combinatie van de Nederlandse en Belgische vlag worden. Ellen en Mieke gaan aan de slag op de spinnenwielen. De anderen moeten hun best doen om zoveel mogelijk urine te produceren, want er is 10 liter nodig om de wol te kleuren.
Tijdens het werk werd er al gediscussieerd over de 1e duellist en eigenlijk verwacht iedereen iemand anders. Maar nu is het tijd voor Ellen om dus daadwerkelijk te kiezen, zoals verwacht kiest ze niks tactisch, maar het is ook geen persoonlijke keus, ze kiest voor: Bernd. Bernd had eigenlijk al een beetje gehoopt, maar hij had het zeker niet verwacht. Ellen vertelt verder nog over haar keuze dat ze het op zich wel goed met Bernd kan vinden, maar dat ze gewoon op een heel verschillende manier denken.
Het is tijd om verder te gaan met het werk en er wordt ook alweer nagedacht over wie Bernd als 2e duellist gaat kiezen. Er moet nog steeds veel werk gedaan worden en er is een kleine kans dat de opdracht nog gaat slagen. Iedereen werkt nu goed mee, ook Matthijs. Maar de meeste mannen werken wel met een lang gezicht, want ze vinden het een “wijvenopdracht” en iets voor gepensioneerden. Als het al nacht is zijn ze eindelijk klaar met verven. Maar omdat ze nu niet goed naar de kleuren kunnen kijken gaan ze maar eten.
De volgende ochtend kunnen ze de kleuren zien. De kleuren zijn grauw en niet mooi geworden, ondanks dat ze proberen de wol opnieuw te verven, blijven de kleuren grauw. Matthijs ligt nu alweer bij het meer en de vrouwen zijn de vlag aan het breien. Na uren breien is het af. Ranger komt de opdracht controleren. Hij keurt de opdracht af, wat eigenlijk ook al wel te verwachten was en de farmers krijgen dus geen beloning.
Dan is het tijd voor Bernd om de 2e duellist aan te wijzen. Hij kiest niet tactisch, maar hij wil graag een gelijke tegenstander en kiest voor Matthijs, die “The king of the Ring” genoemd word. Hij mag kiezen uit de categorien: Tegenwicht, vermogen en weerstand.  Bernd zegt tegen z`n verzorger Manu, dat als hij eruit gaat dat hij hem dan als farmleider kiest. Tijdens de gesprekken met Evi en Gijs zegt Bernd dat hij moet oppassen voor Matthijs’ grootte. Matthijs zegt dat hij op moet letten voor Bernds inzicht in dingen. Hij kiest uiteindelijk voor de categorie vermogen.
Het duel

Het duel wordt een berengevecht. Matthijs en Bernd zijn om hun middel met elkaar verbonden en ook hun handen zitten met kettingen aan elkaar. Aan allebei de kanten van de arena staat een paal met een haak. Wie als eerste aan zo´n haak vast zit heeft verloren. Het gaat de hele tijd nek aan nek. Maar na een tijdje vallen ze om, omdat ze aan elkaar vast zitten, valt Matthijs boven op Bernd. Bernd heeft erg veel pijn in z´n nek en er moet zelfs een dokter komen. Bernd vertelt zo precies mogelijk wat er gebeurde. De dokter zegt dat hij naar het ziekenhuis moet voor verder onderzoek en dus moet stoppen aan de Farm. Hij heeft dus eigenlijk het duel verloren. Bernd vind het natuurlijk erg jammer, vooral omdat het nu op deze manier moest.