Aflevering 5

Stereotypering, een strak regime, ruzie en een bosje bloemen

Donderdagavond, half 9 en Yorin, we zijn er weer klaar voor. Gijs Staverman leidt ons nog even kort door de vorige aflevering en we vliegen er weer in…!Er zijn nog twaalf farmers over, na het vertrek van Nicolette. Jeannette is tot nieuwe farmleidster gekozen, wat iedereen lijkt te plezieren. Het was trouwens wel verwacht en Jeannette wil deze kansen optimaal benutten. Na de prutsende Manu, de impopulaire Oscar en de luie Matthijs is het tijd voor een strak regime. Ze wil een einde maken aan de stereotypering, ze gaat zorgen voor een duidelijke taakverdeling. Iedereen is tevreden over de aanpak van deze Framoverste. De spanningen van de vorige weken lijken ineens verdwenen. Oscar houdt zich wat teruggetrokken, maar wint zeker weer wat sympathie.
Als Ranger komt met de nieuwe opdrachten, wordt er een duidelijke taakverdeling gemaakt. De farmers moeten in het broeiende weer een irrigatiesysteem maken en er moet weer een nieuw hok gemaakt worden voor nieuwe beesten. Terwijl Bernd, Peyman en Matthijs zich bezighouden met het vervoer van water, is Matthieu met een nieuwe wc bezig. Ook Oscar en Manu steken de mouwen uit, zij werken aan het nieuwe beestenhok.
De vrouwen zijn iets minder actief, wat zorgt voor irritaties bij de mannen. Dan is het tijd voor de eerste duellist. Spanning en twijfel, zoals altijd. De meerderheid wil toch nog dat Oscar vertrekt, maar ook de namen van Caroline besluit het er even van te nemen. Twee dagen zon en genieten van het uizicht, voordat ze daar de kans niet meer voor heeft. Ook Peyman is doodgelukkig als hij twee eieren vindt. Dat is trouwens niet de enige reden van het vrolijke gelach van deze farmer, want hij kan ook genieten van de chemistry die er tussen Bernd en Bibi lijkt te groeien.
Ondertussen gaat het farmleven gewoon door, maar de opdrachten lijken te gaan mislukken. Het irrigatiesysteem werkt niet en ook het hok is niet klaar als Ranger komt controleren. Geen beloning en geen nieuwe beesten dus…
Er wordt natuurlijk ook weer deze aflevering een tweede duellist gekozen. Even lijkt het Mieke te worden, maar Caroline besluit haar persoonlijke belangen opzij te zetten en voor de groep te kiezen: Matthijs. Hij zal verzorgd worden door Peyman, die blijft roepen dat verlies een afgang zou zijn.
Bibi neemt Caroline onder haar hoede en wordt een beetje een look-a-like, want ook zij besluit even niets meer te doen en te genieten…
Ondertussen zijn er nog meer spanningen op de farm als Peyman uitvalt tegen Mieke, als hij zijn hamer niet wil afstaan. En wat begon met zo’n onnozel ding, liep uit tot een ware ruzie met schelden en huilen. Maar wat zo leek te escaleren, draait 180° om als Peyman een bosje bloemen voor Mieke plukt en oprecht zijn excuses aanbiedt. Er vloeien weer wat tranen, maar deze keer van geluk en zelfs hier op de bank kan ik het niet helemaal droog houden…
En dan is er het duel. Matthijs, die kon kiezen tussen tegenwicht, wilskracht en inzicht, kiest voor dat laatste. In de arena staat een Afrikaanse versie van Willem Wiebel: volstruiseiertoren. Een aantal wiebelende plateaus onder elkaar waar de duellisten één voor één struisvogeleieren op moeten leggen. Bij degene waar het eerste ei valt, die moet naar huis.
Vier eieren blijven netjes liggen, maar bij het vijfde ei, die van Caroline, gaat het mis. Caroline zal de farm moeten verlaten…
Ze is teleurgesteld en wijt har verlies aan het toeval, maar ze is ook blij dat ze weer naar huis kan. Maar wie o wei kiest zij als volgende farmleider…?