Aflevering 4

Werkpaarden en luipaarden

Na het vertrek van Nelson gaat het leven op de farm door. Maar Oscar leeft in zijn eentje. Het is Oscar tegen de rest. Bibi, Nicolette, Jeanette en Ellen vinden Oscar al niet zo’n prettig in de omgang, maar nu vinden de zij de hygiëne van Oscar ook nog een reden om bij hem uit de buurt te blijven. Er is een lichtpuntje, vandaag is de laatste dag van Oscar als farmleider.
Gijs en Evi komen langs om de brief van verliezend duellist Nelson voor te lezen. Hij wijst Matthijs aan als nieuwe farmleider. Matthijs denkt dat hij het leiderschap aan kan en de groep denkt er net zo over. De kersverse leider begint met het maken van een plan voor het bouwen van een wc en hij maakt roosters voor bouwen, schoonmaken, koken. Jeanette neemt het voortouw om eerst weer een groep te vormen, want de sfeer in de groep in nog niet geweldig.
Oscar wordt nog steeds genegeerd door de groep. De farmers denken dat Matthijs hem zal aanwijzen aan eerste duellist. Het botert niet tussen Matthijs en Oscar en daarbij komt ook nog eens dat Oscar vorige week Matthijs aanwees als eerste duellist.
Oscar voelt het natuurlijk op zijn klompen aan dat er een hele grote kans is dat Matthijs hem aanwijst. Oscar maakt in een gesprek met Matthijs duidelijk dat als hij wordt aangewezen als eerste duellist dat hij niet een jong meisje van 20, zoals Nicolette of Sofie zal kiezen. Ten tweede wil Oscar gerespecteerd worden door Matthijs. Hij respecteert hem ook, dus verwacht hij dat andersom ook. Matthijs luistert naar Oscar maar aan het einde van het gesprek wil hij hem toch geen hand geven.
Nicolette kan niet tegen de spanningen die in de groep heersen en breekt. Ook Peyman krijgt langzamerhand medelijden met Oscar.In die paar weken dat de farmers bij elkaar zitten, zijn Nicolette en Sofie dichter na elkaar toe gegroeid. Daardoor merkt Sofie dat Nicolette het moeilijker heeft. Nicolette is mager en heeft geen vetreserve, daardoor is ze erg verzwakt. En met het weinige eten dat op de farm aanwezig is, zal Nicolette ook niet aansterken. Bibi vindt dat voor Sofie het zelfde geldt. "eerlijk gezegd denk ik dat Sofie niks is gewend, ik denk dat ze gewoon lekker verwend is vanuit thuis".
Matthieu maakt zich zorgen. Hij denkt dat de farmers binnenkort massaal aan de diarree zullen zijn. De reden? Alles is vettig. Als er wordt schoongemaakt, wordt dat met de Franse slag gedaan. Matthieu wil dan ook dan iedereen hygiënischer is. Manu denkt dat er  toch geen verandering optreed. Het is wel honderdduizend keer gezegd, maar het dringt bij niemand door dat hygiëne toch wel belangrijk is.
Er is een duidelijk verschil in de groep de jongeren doen het veel relaxter en genieten van de prachtige omgeving. De ouderen genieten ook, maar zij werken veel harder. Matthieu vindt dit storend, want de luipaarden willen ’s morgens wel warm water en een kopje koffie. Wat zal er gebeuren als de werkpaarden een ochtend lekker in hun bedje blijven liggen?
Matthijs is erg druk bezig met zijn leiderschap. ‘We moeten een lijstje maken, over de koeien en de tuin en weet ik veel wat allemaal.’ Vanuit zijn luie stoel mompelt hij wat dingen die er gedaan moeten worden, maar zijn boek krijgt toch de meeste aandacht.
Ranger komt op de farm langs om de vertellen wat de opdrachten zijn. De groep moet weer een hok maken. Ditmaal voor pluimvee. Het hok moet 1.80 meter hoog en vijf bij vijf meter zijn en er moet een afdakje komen. De tweede opdracht is een oven bouwen. Voor deze opdracht krijgt de groep een ezelkar. Maar wel eentje die ze zelf nog in elkaar moeten zetten. Met de kar moeten de stenen en de klei gehaald worden, waarmee de oven gebouwd moet worden. Over twee dagen moeten de opdrachten af zijn, maar de groep besluit om eerst een frisse duik te nemen in het meer.
De groep heeft al een paar dagen kunnen kennis maken met het leiderschap van Matthijs. Ze zijn het er over eens, dat hij absoluut geen geboren leider is, maar dat hij wel de sfeer in de groep terug brengt. En dat is toch wel een van de belangrijke dingen op dit moment. Met het leiderschap van Matthijs komt ook de democratie terug in de groep. Dat is iets wat er de afgelopen twee weken niet was. Oscar vind dit geen goede ontwikkeling en ziet de voltooiing van de opdrachten dan ook somber in.
De farmers volgen het voorbeeld van hun leider; lekker in je bedje blijven liggen. Alleen de echte die hards staan ’s morgens vroeg op om hun taken te doen. Het grootste gedeelte van de groep gaat aan de slag met de opdrachten, de anderen nemen rustig de tijd om te ontwaken.
Het is tijd geworden om de eerste duellist aan te wijzen. Zoals iedereen al verwacht wordt Oscar aangewezen. Oscar zelf denkt dat het geen goede beslissing is geweest van Matthijs. Oscar denkt dat hij nog veel kan betekenen voor de groep. Alleen denkt de groep hier iets anders over. Gijs waarschuwt Matthijs dat de deadline nadert voor de opdrachten en dat er nog veel gedaan moet worden. Hij motiveert de groep door te vertellen dat er een grote beloning wacht, als zij de opdrachten goed hebben uitgevoerd.
De groep gaat aan de slag met het bouwen van het hok en de oven. Kleine dingen zorgen voor grote irritaties. Er moet nog veel gedaan worden in weinig tijd en iedereen is dan ook aan het helpen. De groep begint zich te ergeren aan Sofie. Ze vinden dat Sofie niks doet. Sofie zelf ziet dit heel anders. Want ze is al drie dagen bezig om de melk te steriliseren. Als Matthijs zich er dan mee bemoeit is het hek van de dam. 
Ranger komt om de opdrachten te inspecteren. Matthijs heeft het hok en de oven nog niet gezien, maar laat Ranger de opdrachten zien. Het pluimveehok moet nog wel wat steviger worden gemaakt en er moeten voorzieningen in voor het pluimvee, maar Ranger keurt het wel goed. Over de oven is hij enthousiast en keurt deze ook goed. In het pluimveehok komen kalkoenen te wonen. De groep vindt dit geweldig, want de vogels leggen eieren en het vlees van de kalkoen is ook goed te gebruiken.
Gijs en Evi komen langs om de beloning te brengen. De groep hoopt op eten, maar is teleurgesteld als ze horen dat ze flessen Afrikaanse wijn krijgen. En dat is niet alles, een ouderwetse grammofoonspeler moet voor muziek zorgen. Mathieu probeert de stemming er bij de groep in te krijgen door een dansje met Nicolette, maar dat wil niet lukken.
Oscar probeert de groep om te kopen. Als hij een kusje krijgt dan zal hij diegene niet kiezen als tweede duellist. Caroline wilde een beetje lol maken en ging daarop in. Maar dit wordt haar niet in dank afgenomen. De tweede duellist moet worden gekozen. Hij kiest diegene omdat hij zichzelf populair wil maken bij de groep. Ondanks zijn eerdere uitspraken kiest hij toch een meisje van 20, Nicolette. Ze mag kiezen uit de opdrachten techniek, ontwikkeling en zwaartekracht. En daar heeft ze de hele nacht om over na te denken.

Na een nacht in de hut te hebben doorgebracht voelen zowel Oscar als Nicolette zich ontzettend sterk.
Nicolette kiest voor de opdracht ‘Techniek’.
De opdracht is om zolang mogelijk aan een balk te hangen. De eerste die er af valt is de verliezer en moet naar huis.
De groep moedigt Nicolette aan. Oscar krijgt geen enkele steun van de groep. Oscar krijgt het al snel moeilijk aan de balk, maar voor Nicolette is het ook geen eitje. De groep belooft haar dat als ze wint een massage krijgt en de rest van de week niks hoeft te doen. Maar deze vooruitzichten helpen niet. Na 35 minuten moet Nicolette het opgeven. Tot grote teleurstelling van de groep.